Tvätt - En hel del rörande Tvätt
Tvätta matta - Mattvätt

Tvätta matta

Att tvätta en matta kan vara besvärligt eftersom en matta kan vara mycket stor och tung. Dessutom finns det orientaliska mattor eller antika mattor som man ska vara försiktig med när de tvättas.Tvätta mattor i tvättmaskin

Tvätta mattor

Många mindre mattor går att tvätta i en vanlig tvättmaskin. Problemet blir när det är stora mattor på över en meter vilket för att de inte får plats i tvättmaskinen.

På vissa tvättinrättningar har de stora tvättmaskiner som kan tvätta ni matta i en roterande trumma. Det finns även firmor som har speciella tvättutrustningar för att tvätta mattor i.

Dessa maskiner tar i den hoprullade mattans kant och drar den genom maskinen som dels sprutar vatten och mattvättmedel över mattan samtidigt som borstar går fram och tillbaka på mattan. I änden av maskinen sprutas det varmluft från ena sidan och sugs med vaccum från andra så att mattan bara är lite fuktig då den sedan placeras i ett torkrum.

Hur kan en matta tvätta?

Nedan är en kort guide för hur du kan tvätta din matta.

  • Akrylmatta - 40°C
  • Bomullsmatta - 30°C handtvätt.
  • Heltäckningsmatta - hyr att mattvätt
  • Nålfiltmatta - tvättas på en firma för mattvätt
  • Plastmatta - 30°C utan centrifugering
  • Ryamatta - 30°C
  • Röllakan - ska aldrig tvättas i tvättmaskin utan plantvättas
  • Trasmatta - plantvättas med kallt vatten och såpa
  • Ullmatta - bör tvättas på hos mattproffs
  • Wiltonmatta - ska plantvättas

Tvätta mattor med en mattvätt

Mattvätt

Det finns olika former av mattvättmaskiner att köpa men bäst är att hyra en mattvätt. Med dessa mattvättar kan mattan ligga kvar på golvet när den tvättas.

En mattvätt laddas med varmt vatten (cirka 10 liter) och speciellt medel för mattvätt. Mattvätt sprutar ut vattnet på ena sidan en oscillerande borste och suger upp omkring hälften av vattnet på andra sidan borsten. Resten av vattnet stannar i mattan efter tvätt och avdunstar efter en tid.

Denna typ av mattvätt är enda alternativet för heltäckningsmattor och mycket vanligt i USA, heltäckningsmattans förlovade land. Det går bra att tvätta andra mattor på med samma mattvätt men det finns andra sätt att tvätta mattorna renare.

Tvätta stora mattor

Tvätta stora mattor

Det finns inga tvättmaskiner stora nog för att kunna tvätta de största mattorna, större än 2 meter. Dessa stora mattor tvättas istället med plantvätt.

Plantvätta av mattor innebär att mattan ligger på en plan yta som gärna släpper igenom vatten. Ett galler, en altan av trall eller i värsta fall gräsmattan fungerar bra. Bäst är dock en klassisk mattvätt på en brygga.

För finare och dyrare mattor ska man vara försiktig med mekanisk bearbetning utan dessa mattor bör lämnas in hos mattvättfirmor.

När du tvättar din matta ska du använda rikligt med vatten och vanlig såpa. Om du inte är så väldigt rädd om mattan kan du använda en borste som du drar långa längsgående drag med när du blöter, tvättar och sköljer mattan. Bra är att använda samma typ av borste som man har till bilen där det går att koppla in en vattenslang i borsten.Torka mattor efter tvätt

Det är bäst om en matta torkar snabbt efter en tvätt. En del firmor som är specialiserade på mattvätt låter mattorna torka i ett torkrum som håller 55°C vilket gör att kvarvarande kvalster dör.

Det är att föredra att tvätta en matta en varm solig och blåsig sommardag eftersom då kan mattan lägga upp på ett par trädgårdsstolar och torkar snabbt. Om mattan är fuktig för lång tid kan det bli fuktskador på den.